Vakantie 2013: Wales en London

Dit jaar hebben we voor onze vakantie gekozen voor 2 weken in Wales, afgesloten met een dagtrip naar London.

Wales

Op vrijdag 26 juli 2013 zijn we lekker vroeg vertrokken, zodat we al aan het begin van de middag de boot van Calais naar Dover hadden: altijd feest!

In Engeland aangekomen reed Fouke soepeltjes links en kwamen we vlot aan in ons superhotel in Maidstone. Daar hebben we heerlijk gezwommen in het prachtige zwembad, lekker gegeten en nog goed geslapen ook.

De volgende ochtend startten we natuurlijk met ons eerste Engelse ontbijt, en om kwart voor 9 zaten we al weer in de auto voor een voorspoedige rit naar Wales, waarbij het landschap steeds mooier werd. Ons huisje was slechts via een klein weggetje over een heuvel, langs wat boerderijen, bereikbaar. De ligging en het uitzicht bleken fantastisch.

Ons huisje lag op een ‘active sheepfarm’, waarvan de eigenaresse, Mrs. Jones, een bijzonder vriendelijke en doortastende dame bleek die op een quad rijdt. Haar zelfgemaakte scones stonden al voor ons klaar, wat een welkom!

De eerste echte dag in Wales moest natuurlijk de omgeving worden verkend. Allereerst zijn we naar het dichstbijzijnde dorpje gereden. Betws-y-Coed bleek een leuk klein dorpje midden tussen de bergen, een beetje toeristisch.

We zijn het dorpje op ons gemak doorgeslenterd, en een van de ontdekkingen was een winkeltje waar je de benodigdheden kon kopen om enorme zeepbellen te maken.

Na de lunch met Fish & chips hebben we nog een rondje gereden door de omgeving, via Llandudno Junction en Llanwrst. Daar was het lekker spelen en stenen in het water gooien, voor de kinderen één van de belangrijkste doelen van de vakantie.

In Wales wilden we van tevoren we minstens drie dingen doen: naar een kasteel, wandelen en in een treintje. Maandag was het eerste kasteel aan de beurt. Via de adembenemend mooie LLanberis Pas…

…reden we naar Caernarfon, waar een groots kasteel op ons wachtte, tactisch gelegen aan een zeearm met een haventje.

Via de vele wenteltrappen beklommen we de muren en de open (!) torens, we lunchten op het grasveld op de binnenplaats en natuurlijk beklommen we op de opgestelde kanonnen.

Weer bij het huisjes hadden we nog lekker de tijd voor dutjes, een uitgebreide badsessie en spelen in de tuin.

Voor dinsdag 30 juli stond de eerste echte wandeling uit ons boekje op het programma, een wandeling rondom het prachtig gelegen bergmeer Llyn Idwal, overal rotsen, precies zoals we wilden.

Pjotr en Tonke stapten lekker mee, maar toen het pad aan het eind van het meer opeens erg steil omhoog liep en het echt klauterwerk werd,…

… hebben we de route iets aangepast en zijn we om het meer heen gelopen. Daar waren ook meer dan genoeg rotsen om op en overheen te klimmen.

Via een mooie omweg zijn we daarna weer tevreden naar ons heerlijke huisje gereden.

Woensdag hadden we voor het eerste de wekker gezet. We hadden namelijk in Nederland al kaartjes geregeld voor de eerste treinrit van die dag (9 uur) van Llanberis naar de top van de hoogste berg van Wales, de Snowdon. Deze Snowdon Mountain Railway legt de klim van 8 kilometer af in ongeveer een uur. Op de weg omhoog was er heel veel mist, maar de uitzichten waren desondanks spectaculair!

Boven op de top hadden we een half uur om van het uitzicht te genieten en te klimmen naar de daadwerkelijke top van de Snowdon.

Op de terugweg waren de wolken wat weggetrokken en hadden we nog mooier uitzichten over de steile bergtoppen, de schapen, de meertjes en de route van de trein.

Weer in de auto deden Pjotr en Tonke een lekker dutje en namen wij de tijd voor een mooie rondrit om Snowdon heen, via de schitterende pas bij Beddgelert en langs Llyn Gwynant.

Voor de volgende dag hadden we geen plannen en hebben we eerste maar eens lekker wat aangerommeld in ons huisje. Om een uur of elf besloten we naar het kasteel in Harlech te gaan.

Dat lag hoog op een rots bij zee. Na ons bezoek aan het kasteel aten we een blauw ijsje…

… en gingen we even naar het strand. Dat bleek een echt breed zandstrand. Er scheen een lekker zonnetje en dus konden we lekker pootje baden. We hebben de dag afgesloten met een frisbee/stoeisessie op het gras bij ons huisje.

In het treintje naar de top van Snowdon hadden we van medereizigers de tip gekregen om naar Greenwood Forest Park te gaan, want dat zou leuk zijn voor Pjotr en Tonke. Vrijdag 2 augustus gingen we deze tip eens proberen, en het bleek een gouden tip! Greenwood is een speeltuin/pretpark midden in een mooi bos, waarin bij alle speeltoestellen gebruik wordt gemaakt van de zwaartekracht of energie van de bezoekers zelf om iets in beweging te zetten.

We hebben ons er de hele dag uitgeleefd: steltlopen, een megaspringkussen, een achtbaan aangedreven door de passagiers zelf, een reuzeglijbaan op sleetjes, een uitzichpunt op Snowdon, een blotevoetenpad, een krokodillendoolhof, gele skelters..... Moe maar voldaan kwamen we pas om 8 uur weer in ons huisje waar we lekker pizza van de Tesco hebben gegeten.

Zaterdag hebben we natuurlijk allemaal uitgeslapen en waren we toe aan een dagje rond ons huisje. Na wat lekker binnen en buiten hangen, hebben we een wandeling vanaf ons huisje gemaakt.

Via een wandelpaadje zijn we de berg af gelopen, over de camping, naar de Conwy Falls.

De watervallen daar bleken adembenemend, veel groter dan we hadden verwacht. Het was lieflijk en woest tegelijk. Het cafe bij de Conway Falls bleek een gouden plekje. Heel gezellig en we voelden ons er meteen thuis. We genoten er van een enorme pot thee en iets lekkers erbij. Na de wandeling terug…

… hebben we nog zeepbellen gemaakt in onze tuin.

De dag erna kozen we weer voor een wandeling uit ons boekje, dit keer rond Capel Curig. Deze was weer prachtig,…

… tussen schapen door, rotsachtige paadjes, beekjes, mooi loofbos met mos en varens, en veel leuke hekjes om overheen te klimmen (vooral tot groot plezier van Tonke).

Natuurlijk hebben we weer de nodige stenen in het water gegooid op een idyllisch plekje.

Aan het eind kwamen we met een grote brug over het meer, waar we een mooi uitzicht richting Snowdon hadden.

Maandag 5 augustus was het een enorme regendag en vooral Pjotr wilde eigenlijk nergens heen. Maar van te lang hangen wordt je ook maar hangerig (duh…) en dus zijn we na een poosje in de auto gestapt voor een rondrit. We wilden in Bala lunchen, maar tegen die tijd hadden we twee slapers op de achterbank en Bala met haar Balameer vielen wat tegen - we waren inmiddels natuurlijk erg verwend met mooie routes. Daarom zijn we lekker doorgereden via mooie passen en bergen naar Beddgelert.

Daar hebben we genoten van een zeer late lunch in de pub van Hotel Prince LLewelyn. Ten slotte ook nog door Beddgelert geslenterd, een erg mooi dorpje ingeklemd tussen de bergen, met bruggetjes, twee wilde rivieren die daar bij elkaar komen, leuke huisjes en veel bloemen.

Op de terugweg naar ons huisje werden we nog verrast met een mooi vergezichten, zoals hier bij Llyn Gwynant, …

… geheel naar tevredenheid!

Op dinsdag kozen we voor een heel ander landschap. We reden naar het schiereiland Anglesey, waar we een wandeling langs de kust hebben gemaakt, over veel kliffen en langs veel strandjes met stenen om in het water te gooien.

Het was leuk, maar het schoot niet zo op. We blijken toch liever in de bergen te wandelen. En toen kwamen we bij een prachtig breed, schoon zandstrand...

… en dus gaven we de wandeling op en genoten we van het zonnetje, de schelpen, de waterstroompjes en de thee en cakejes die Fouke meenam toen hij de auto had opgehaald.

De volgende dag bleven we weer meer in de buurt en vertrokken we vanaf ons huisje voor een zoektocht naar het hunebed dat in de buurt moest zijn.

Dat werd een leuke tocht over de wandelpaden rond ons huisje, langs inderdaad het hunebed…

… en het dorpje Capel Garmon.

Vanaf een hoge rots hadden we prachtig uitzicht over Snowdonia. We besloten de wandeling met een Full English Breakfast bij Conwy Bar, dat daar de hele dag door wordt geserveerd.

’s Avonds hebben we, zoals elke avond eigenlijk, weer heerlijk in de tuin van ons huisje gespeeld.

Donderdag maakten we Pjotr en Tonke, en ook onszelf natuurlijk, erg blij met nog een dagje Greenwood. Dat was weer net zo leuk als de eerste keer, we zijn zelfs nog langer gebleven en hebben ook nog nieuwe dingen gedaan, zoals hutten bouwen, bootje varen en ezel rijden.

Op de terugweg hadden we nog een mooi uitzicht op Snowdon vanuit Capel Curig.

Vrijdag was al weer de laatste dag in Wales. We zijn naar het stadje Conwy gereden dat weer verrassend leuk bleek. We zijn over de stadsmuren gelopen, hebben het mooie kasteel bezocht, …

… en hebben door het haventje gewandeld.

We waren op tijd terug in ons huisje om voor de laatste keer nog lekker te spelen in de speelschuur en de tuin, met de zeepbellen en de in Conwy aangeschafte ridderspullen.

Het vertrek op zaterdag ging vlot. Natuurlijk hebben we het huisje, en mrs. Jones, uitgebreid gedag gezegd, op naar London! We hadden een voorspoedige reis naar het Premier Inn Hotel in London Beckton. Het was een heel paars en onprettig warm hotel, maar met de bedden voor ons vieren heel knus tegen elkaar aan geschoven. We aten in het hotel, Pjotr en Tonke klommen nog op het klimtoetsel en na een klein onderzoek naar kaartjes voor de metro naar London bij het naast gelegen station begonnen we aan onze onrustige en warme nacht.

London

Zondag 11 augustus zijn we begonnen met een Engels ontbijt, en toen snel met de DLR London in. We stapten uit bij de Tower, meteen een heel goed begin.

We hebben veel van London gezien, oud en nieuw, mooi en lelijk, wolkenkrabbers en parken.

Na de tower bezochten we het British Museum (met als hoogtepunten een mummie poes voor Pjotr, Rosetta’s Stone voor Fouke, de beelden van het Parthenon voor Carolien en een broodje worst voor Tonke)…

Het was een topdag, we hebben de stad echt beleefd, heel veel gewandeld en ook stukjes de metro genomen.

’s Middags hebben in Green Park lekker in het gras gezeten, en zijn we via Buckingham Palace, de Big Ben…

… en Westminster naar Picadilliy Circus gelopen, waar we de dag hebben afgesloten met een diner bij de Mac.'s Avonds terug in het hotel hebben we de stad van ons afgespoeld met een lekker bad, en sliepen we veel beter dan de nacht ervoor.

Maandag hebben we genoten van ons laatste Engelse ontbijt deze vakantie. We hadden een hele voorspoedige terugreis met natuurlijk weer een leuke overtocht van Dover naar Calais.

En om een uur of 7 waren we weer thuis, altijd weer fijn na een geslaagde vakantie!