Vakantie 2012: Denemarken

Onze Engeland vakantie met auto en vakantiehuisjes was ons vorig jaar erg goed bevallen, dus dit jaar hebben we dit concept toegepast op een nieuw land: Denemarken. En zo vertrokken wij, ondanks alle griep- en oorklachten bij ieder van ons vieren, op vrijdag 27 juli richting Bremen, waar wij overnachtten in Hotel & Restaurant Prüser´s Gasthof te Hellwege.

1e week: Rønbjerg
Die nacht sliepen wij bijzonder slecht, door de hitte (33 graden) en Pjotr's oorpijn. De volgende ochtend zijn we via Hamburg (file) doorgereden naar het noorden van Denemarken. Bij aankomst bij ons vakantiehuisje in Rønbjerg bleek dit leuke huisje werkelijk prachtig te liggen: vanuit de woonkamer en de grote tuin hadden we een weids uitzicht over het Limfjord.

De volgende dag hebben we de omgeving verkend, maar verder werd deze dag vooral bepaald door Pjotr en zijn oorontsteking: inmiddels had de arme jongen ook koorts, en dus zijn we op zondagavond naar de huisartspost in het ziekenhuis van Aalborg gereden, waar we uitstekend geholpen werden en Pjotr wat paardenmiddel voorgeschreven kreeg.

's Maandags ging het gelukkig stukken beter met Pjotr en hebben we op ons gemakje de directe omgeving van het huisje verkend. Een smal paadje van een paar honderd meter leidde naar een heel rustig grindstrandje, waar we uitwaaiden, land probeerden te veroveren van de zee en vooral heel veel stenen in het water plonsden.

Dinsdag 31 juli hebben we een rondje gereden rond het Limfjord. Onderweg hebben we kasteel Spotrup Borg, dat midden in een mooi aangelegd park lag.

Op de binnenplaats van dit kasteel waren allerlei activiteiten, zoals kruisboog schieten, steltlopen en brood bakken op een open vuur.

Na een lekkere lunch en een bezoek aan de speeltuin in het park...

... hebben we onze mooie ronde vervolgd, met de kinderen slapend op de achterbank. 's Avonds genoten we vanuit ons huisje van de prachtige ondergaande zon.

's Woensdags hebben hebben we lekker in en rond het huisje doorgebracht. We zijn rond lunchtijd naar het haventje bij Rønbjerg gelopen,...

... onderweg stenen gooiend, krabben bewonderend en dammen en stuwmeren bouwend.

's Middags hebben we in de tuin gespeeld, gelezen en veel Olympische Spelen gekeken (waarbij we natuurlijk Denemarken geestdriftig toejuichten).

Op donderdagochtend zaten we vroeg in de auto, op weg naar het meest noordelijke puntje van het Deense vasteland: Grenen, bij het dropje Skagen. Vanaf de parkeerplaats bracht een mooie strandwandeling ons naar het echte uiterste puntje, daar waar de Oostzee de Noordzee ontmoet.

Op de terugweg hebben we geluncht in Frederikshavn. 's Avonds lekker gespeeld en gegeten in onze fijne tuin.

Vrijdag 3 augustus was Vikingdag! Eerst zijn we naar Aggersund Borg geweest, waar de contouren van dit grote oude Vikingford en de omgeving mooi te zien waren.

Daarna zijn we doorgereden naar Lindholm Høje, een Vikingbegraafplaats op een mooi gelegen heuvel bij Aalborg.

Na een late lunch in Aalborg en boodschappen hebben we de dag fijn afgesloten in en rond ons fijne huisje.

Week 2: Ordrup
Zaterdag's hebben we de boel ingepakt en zijn we over de enorme Storebælt brug...

... van het Deense vasteland via Funen naar Seeland gereden, waar we bij het kleine dorpje Ordrup onze tweede -weer fantastische - vakantiehuisje bereikten.

De dag daarna hebben we rustig de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van de omgeving verkend...

... waarbij uiteraard ook het stenen werpen niet werd vergeten.

's Maandags 6 augustus hebben we Roskilde bezocht. In het Vikingmuseum bekeken we de overblijfselen van enkele Vikingschepen, buiten bekeken we een replica daarvan, en ook een smid en touwslager aan het werk.

Vervolgende het centrum bekeken (waar het altijd moeilijk lunchen is) en daarna hebben we de kathedraal bezocht waar generaties Deense vorsten begraven liggen. Erg mooi.

En ook een pakje appelsap gaat er altijd in.

De dag daarop zijn we begonnen met een hangochtend. Lekker ontbeten, op de XBox, boekje lezen, en 2 herten in de tuin gezien ('worstje' volgens Tonke. 'Bikso' volgens Pjotr). 's Middags hebben we een boswandeling gemaakt in Kongsøre Skov,...

... een oerbos met daarin enkele cirkelvormige vikinggraven.

's Woensdags stond Kopenhagen op het programma. We waren lekker vroeg, en zijn begonnen met een wandeling door de winkelstraatjes (strøget) in het centrum, met daar in adembenemend mooie Lego winkel. Vandaaruit zijn we doorgelopen via het Kastellet (legerkazerne) naar de Kleine Zeemeermin ('meisje' volgens Tonks).

Via een mooie route langs het water zijn we teruggelopen naar de Amalienborg...

... en hebben we geluncht in de Nye Havn.

Donderdag 9 augustus zijn we weer begonnen met een ontspannen hangochtend. 's Middags hebben we een koddige modelspoorbaan in het station van Svinnige bezocht...

..., hebben we geluncht met Smørebrød in Ordrup...

... en zijn we naar het Hunebed in Højby geweest. Daar bleek je in te kunnen.

Vrijdag's een überheerlijke hangdag, die enkel werd onderbroken voor een klein uitstapje naar het Dragsholm Slot (dat een hotel bleek te zijn)...

met onderweg een stop om stenen in het water te keilen.

Naar huis via Legoland
Zaterdags hebben we de boel weer ingepakt, ons vakantiehuisje verlaten, en zijn we naar Kerteminde gereden, waar we lunchten en het Fjord & Bælt centrum bezochten, een museum/zee aquarium waar we zeesterren en krabben aaiden, en tussen de bruinvissen liepen.

Aan het eind van de middag arriveerden we in ons sprookjeshotel aan het fjord bij Kolding. Nadat we het zwembad onveilig hebben gemaakt, hebben we buiten gegeten met uitzicht over het fjord, fakkels en bootjes.

Zondag 12 augustus was Legoland Dag! En het was een briljante dag!

En 's maandag zijn we in één dag weer terug naar huis gereden. Het was een briljante vakantie!