Solo werk (Twenty Something)

Twenty Something is de naam waaronder ik tussen 1999 en 2001 mijn solo werk heb uitgebracht. Recenter werk heb ik onder mijn eigen naam uitgegeven. Solo wil zeggen, dat ik vrijwel alle aspecten voor mijn rekening neem: ik schrijf de nummers, produceer en arrangeer deze en bespeel tijdens de opnamen vrijwel alle instrumenten.

De eerste stapjes (1992 - 1994)

Mijn muzikale 'carrière' begon achter een piano in 1992. Al snel schreef ik eigen nummers, en in mijn gedachten stelde ik met deze nummers albums samen. Maar voor het spelen van nummers heb je een band nodig, en dus maakte ik de overstap naar gitaar, eerst naar basgitaar en al snel ook naar akoestische en electrische gitaar.

No Need (1994 - 1996)

En zo werd in 1994 No Need opgericht. Het repertoire bestond uit covers, zoals Wild Thing, Jumpin' Jack Flash en Losing My Religion maar ook uit eigen werk, met welluidende titels als So Many Holes, The Sunset, Watch the Sky, Orgasm en Nothing. Alle repetities leidden zelfs tot een enkel optreden in een sporthal, maar in 1996 hield dit gezelschap op te bestaan.

Early Mourning (1997 - 1999)

Inmiddels had ik een aanzienlijke werkvoorraad nummers, riffjes en tekstflarden opgebouwd, en besloot ik hieruit een album samen te stellen en dit album in eigen beheer op te nemen. En dus kocht ik eind 1997 een Tascam 424II vier-sporen recorder en ging ik aan de slag.

De opnames begonnen met de nummers die eigenlijk al helemaal af waren, zoals Orgasm en So Many Holes (die beiden al met No Need werden gespeeld) en An Evening. Een aantal nummers, zoals The First Sun, Sneer en Flightcase, waren reeds vergevorderd en behoefden slechts goed te worden gearrangeerd; anderen, waaronder Crashed Ride Down, And If She Comes, Sumea en SkyBelly, waren het resultaat het samenvoegen van flarden en riffjes uit mijn werkvoorraad, aangevuld met het nodige bijschaafwerk.

Daarnaast was het voor mij als opnametechnicus één grote leerschool. De kennis die ik had van opnametechniek was wat ik had opgepikt uit mijn boeken over The Beatles, en dus werd er lustig op los geëxperimenteerd met bandsnelheden (An Evening, Flightcase), achterwaards geluid (The First Sun) en algehele distortion (Orgasm, Crashed Ride Down, And If She Comes, Flightcase en SkyBelly).

Maar het album is vooral het resultaat van doorzettingsvermogen, het album moest en zou er komen. Opnames werden steeds opnieuw afgekeurd en opnieuw gedaan, net zolang totdat het gewenste resultaat bereikt was. November was opmerkelijk moeilijk op band te vangen, er bestaan versies van dit nummer die soms tot 7 minuten duurden. De drums van SkyBelly vormden een uitdaging en zijn uiteindelijk samengesteld uit drumpartijen van verschillende drummers.

Alles bij elkaar een enorme ervaring, en een resultaat waar ik nog steeds enorm trots op ben:

Twenty Something - Early Mourning Twenty Something - Early Mourning
album, juni 1999
  Prologue
 1. Orgasm (Can't You Feel It?)
 2. Crashed Ride Down
 3. So Many Holes
 4. November
 5. And If She Comes
 6. The First Sun (Burn a Little Light)
 7. Sneer
 8. Flightcase (Time Went Home)
 9. Sumea (Hey Now)
 10. SkyBelly
 11. An Evening

 12. Epilogue
All songs written between 1995 and 1998, recorded on 4 track between december 1997 and march 1999. Written, produced and mixed by Fouke Boss.
 • Fouke Boss: Vocals, electric and acoustic guitars, bass, drums on #4 and 10, piano, organ, recorder, tambourine, shakers and programming.
 • Pablo Borger: Drums on #2, 5, 7, 8 and 10, conga's and claves on #9.
 • Tom Robeerst: Drums on #1 and 3.
 • Jorne Boss: Cymbals on #9.
 • Nicky Heins: Vocals on #9.

The Nebula Sleeps (1999 - 2000)

Met de opnames van Early Mourning was mijn werkvoorraad nog zeker niet uitgeput, en in de jaren daarna hebben diverse nummers uit deze voorraad alsnog hun plek gevonden. Een enkeling bleek elders op z'n plaats (zie Pas op de Plaats en Mandalic Symphony); een vijftal bleek, samen met een cover van de Smashing Pumpkins, een mooi geheel te vormen, en in de weken rond de milleniumovergang vonden de opnames plaats van The Nebula Sleeps - EP.

Twenty Something - The Nebula Sleeps EP Twenty Something - The Nebula Sleeps
EP, maart 2000
 1. Rose for the Sun
 2. Ave Adore
 3. Lost in Me
 4. The Nebula Sleeps
 5. Grish
 6. Free

All songs written by Fouke Boss except 'Ava Adore' by Billy Corgan. Produced, mixed and mastered by Fouke Boss.
 • Fouke Boss: Vocals, electric and acoustic guitars, bass, drums, piano, organ, tambourine, shakers and programming.
 • Jorne Boss: Drums on #1.

Ook was er nog tijd voor een heus liefdesliedje (geschreven aan tafel na het avondeten, nog diezelfde avond op band gezet), en samen met een verstekeling uit de werkvoorraad werd dit nog een aardige single:

Twenty Something - 2002 (I Love You So) Twenty Something - 2002 (I Love You So)
single, maart 2000
 1. 2002 (I Love You So)
 2. AsiaBoth songs written, produced and mixed by Fouke Boss.
 • Fouke Boss: Vocals, electric and acoustic guitars, bass, drums, organ, tambourine and shakers.
 • Jorne Boss: Drums on #1.

2011: Iveragh?

The Nebula Sleeps en 2002 (I Love You So) zijn vooralsnog de laatste wapenfeiten van Twenty Something. Nog tijdens de opnames van Early Mourning ben ik samen met Nicky begonnen met de opnames van Mandalic Symphony, en daaruit volgde het ene na het andere muzikale avontuur (Seraphin, Pas op de Plaats en a few rooms), en ben ik nooit meer toegekomen aan opnames voor Twenty Something.

Wat al die tijd wel is doorgegaan is het schrijven van nieuwe nummers, en al vanaf 2001 wordt er gewerkt aan een nieuw album dat de naam Iveragh zal dragen. Van enkele van deze nummers werd reeds in 1999 een demo opgenomen (de acoustische gitaar aan het eind van de opname van Rose for the Sun is daar een overblijfsel van). Enkele van deze nummers en riffs werden in 2002 verder bewerkt bij Seraphin, maar vonden in 2003 na het uiteenvallen van deze formatie weer hun weg terug naar Twenty Something.

In 2005 heb ik een poging gewaagd dit album op te nemen, maar na een aantal opnamesessies heb ik deze poging moeten staken omdat ik te veel hooi op mijn vork had genomen (Verhuizen, Pas op de Plaats en Trouwen).

De status van dit album op het moment van schrijven (december 2010) is, dat er nu 18 (!) nummers wachten om te worden opgenomen voor dit album. De teksten zijn voor zo'n 70% gereed, de arrangementen zijn nog niet zover maar dat is uit zelfbescherming: in het uitwerken van de nummers kan ik mij heel graag verliezen, maar eerst moeten de teksten af. Mijn Grote Wens voor 2011 is dan ook om eindelijk deze opnames aan te vangen. Stay tuned!