Vakantie 2014: Normandië en Bretagne

In 2014 hebben we Normandië en Bretagne gekozen als vakantiebestemming, met een dagje Parijs ter afsluiting.

Normandië

En dus vertrokken wij op zaterdag 26 juli richting ons eerste huisje in Normandië. De reis verliep voorspoedig, op wat files bij de tolpoortjes na. En rond zessen 's avonds kwamen we aan bij ons eerste huisje, waar we meteen lekker in de tuin hebben gegeten. Ook de dag daarna hebben we doorgebracht in en rond ons erg fijne huisje, dat vroeger onderdeel was van een ernaast gelegen château.

's Maandags stond Omaha Beach op het programma, één van de stranden die onderdeel uitmaakten van de landing van de geallieerde troepen op D-Day, 6 juni 1944. Het was van zichzelf al een mooie kust, maar echt indrukwekkend was de bijbehorende geschiedenis.

We beklommen de duitse stellingen (batterijen genaamd), ...

... en liepen vandaaruit door naar de Amerikaanse militaire begraafplaats, ook bekend uit de film Saving Private Ryan.

We liepen terug door de duinen en over het strand. 's Middags hebben we in Colleville-sur-Mer het museum Overlord bezocht, dat een indruk gaf van de juni dagen van 1944.

Dinsdag hebben we, na een ontspannen ochtend in het huisje, château de Crèvecoeur bezocht,...

... een heel leuk, niet zo groot, maar heel praktisch kasteel met vakwerkboerderijen, een duiventil, boomgaarden, broodovens en van alles te doen op de binnenplaats, van middeleeuwse spelletjes tot boogschietdemonstraties.

Woensdag 30 juli bracht ons wandelboekje ons naar Longues-sur-Mer, waar we een wandeling maakten langs de batterie...

... en de kliffen.

Daarna zijn we doorgereden naar Arromanches-les-Bains, waar na D-Day een kunstmatige haven werd aangelegd met pontons, die tot op de dag van vandaag nog aanwezig zijn. Na een heerlijke lunch en pootje baden hebben we een korte wandeling gemaakt door het stadje.

Tenslotte zijn we doorgereden naar Colleville-sur-Mer, waar we lekker in zee hebben gezwommen.

Donderdag deden we het iets rustiger aan, we bezochten het mooie Bayeux...

... waar we na een bezoek aan het Tapis de Bayeux pannekoeken aten in een oude watermolen.

Vrijdag was alweer de laatste dag, en op deze dag brachten we een bezoek aan de Pegasus Bridge, een van de eerste veroveringen van de geallieerden in de nacht voor D-Day.

In het bijbehorende museum werden ook de zweefvliegtuigen getoond waarmee 180 soldaten die avond vlak bij de brug gecontroleerd neerstortten.

Na de lunch hebben we nog een leuke rondrit gemaakt door streek Calvados, waar we in het schattige Beuvron-en-Auge ons in een rustiek winkeltje alles hebben laten uitleggen over cidre en calvados.

Mont St. Michel
Zaterdag 2 augustus hebben we de boel ingepakt en zijn we naar Mont Saint-Michel gereden.

Groot feest toen we die voor het eerst in de verte zagen liggen. We parkeerden op de recent aangelegde parkeerplaatsen en liepen de laatste kilometers over de dijk tot aan de voet van de vesting. We bewogen ons door de smalle Grande Rue vol winkeltjes en restaurantjes omhoog, en stonden om 12:00 boven voor de kerk, ...

... waar we een prachtig uitzicht hadden.

De rondleiding door het labyrint van gangetjes, zalen en rotsen voerde ons langs de kloostertuin...

... en bracht ons uiteindelijk aan de zeezijde weer buiten.

Terug in de Grande Rue zochten wij een heel leuk restaurantje uit waar we heerlijk lokale gerechten hebben gegeten, mossels voor Pjotr, een stoofpotje met lam voor Fouke en Carolien, en frietjes voor Tonke.

Daarna hebben we de shuttle bus terug naar de parkeerplaats genomen en zijn we snel doorgereden naar ons huisje in Bretagne, dat van een Engels echtpaar bleek te zijn: sweet!

Bretagne

Zondags zijn we rustig opgestaan en hebben we ontbeten met verse eitjes van de kippen uit de tuin. We zijn de omgeving gaan ontdekken en zijn uitgekomen bij de Gorges de Toul-Goulic...

... waar we een korte wandeling maakten over het met enorme keien bedekte riviertje. Door naar Glomel waar we na enig speuren de 14 meter hoge menhir vonden: keigaaf!

Dinsdags zijn we naar Huelgoat gereden, in het Parc Regional d'Armorique, waar we een mooie wandeling maakten door een loofbos met wederom enorme keien.

Lekker klimmen, klauteren, wandelen en een fijne picknick.

We eindigden ons uitstapje met een ijsje aan het meer van Huelgoat, onder genot van een plaatselijke wielerronde.

Dinsdag 5 augustus: Île-de-Bréhat! Na een anderhalf uur durende toch noordwaards arriveerden we bij de boot, ...

... die ons bracht naar het wonderschone Île-de-Bréhat. Na een drankje hebben we 4 fietsen gehuurd, en hebben we een rondtocht gemaakt over het autovrije eiland. Bij de Chapelle Saint-Michel hadden we een prachtig uitzicht over de omringende eilandjes.

Na een lunch in Bourg (beste mossels ooit) zijn we doorgefietst naar het noordelijke puntje en de Phare du Paon...

... gebouwd op de voor Île-de-Bréhat zo kenmerkende roze rotsen, waarover we lekker klauterden en klommen.

De klim naar de vuurtoren zelf was uitdagend, ook vanwege het stukgeslagen pad over de rotsen.

Terug bij de haven hebben we de fietsen ingeleverd en zijn we weer naar het vaste land teruggekeerd. Een aanrader!

's Woensdags reden we naar de zuidkust van Bretagne, op zoek naar de menhirs van Carnac.

Het waren er zeer veel, ze stonden in lange rijen, en je mocht er alleen omheen lopen, dus dat deden we. Toen door naar Presqu'île de Quiberon, waar we na een lunch op een lokaal strandje strandden en héérlijk hebben gezwommen.

Donderdag 7 augustus waren we toe aan een rustige ochtend bij ons fijne huisje,...

... ons enige uitstapje van de dag was een tochtje naar Carnoët, waar we de Vallée des Saints bezochten: op een van de hoogste heuvels in de omgeving staan 51 stenen heiligenbeelden, die daar de laatste paar jaar zijn geplaatst.

Op onze laatste dag in Bretagne stond de westkust op het programma, in het bijzonder het indrukwekkende Pointe du Raz. Het was wel enorm mistig, waardoor we de grens tussen land, lucht en zee vaak niet goed konden onderscheiden.

Na een heroïsche, kletsnatte wandeling en een lunch in het bezoekerscentrum, hebben we Bretonse truien gekocht en zijn we lekker (warm) naar ons huisje gereden.

Zaterdag 9 augustus zijn, we na uitgebreid afscheid te hebben genomen van Peter en Maevis, naar Parijs gereden, waar we al snel ons hotel vonden. We waren zo op tijd, dat we nog voor het avondeten een rondje door de stad hebben gemaakt, langs de Notre Dame en door het Jardin du Luxembourg.

's Zondags na een lekker ontbijt de stad in: op naar de Eiffeltoren! Pjotr en Tonke juichten toen ze hem voor het eerst van dichtbij zagen.

Uiteraard hebben we de trap genomen, Tonke haalde 640 van de 670 treden; wat een uitzicht!

Uitgebreid bewonderden we alle windrichtingen, de Eiffeltoren zelf en de souvenir- en lunchwinkeltjes.

Pas in de middag zijn hebben we de toren gedag gezegd...

... en hebben we de metro genomen naar de Arc de Triomphe.

Na een korte wandeling over de Champs-Élysées zijn we doorgereisd naar Montmartre, waar we na een hoosbui en een ritje op de carrousel...

... de trappen beklommen naar de Sacré-Coeur.

We bekeken het werk van de portrettekenaars op de Place du Tertre en genoten daar van een avondmaal. Toen lekker met de metro (een feest voor Tonke, met al die getallen en lijnen) terug naar het hotel, waar we, na een flink kussengevecht, allemaal lekker sliepen. Morgen naar huis!