Knufjes

In 1994 was Aap, waar ik sinds 1979 mee knuffelde, zo versleten dat hij te kwetsbaar was geworden. Daarom heb ik Knuf gemaakt. Knuf kreeg ongeveer dezelfde afmetingen als Aap, zodat die niet te vreemd aan zou voelen. Het ontwerp was gebaseerd op de "vodjes" die ik bij anderen had gezien. Knuf was van oud wit laken gemaakt, met een rood lintje om de muts. Het hoofdje was van de grijze joggingstof die ik ook voor een gymbroek had gebruikt.

Na een paar jaar intensief gebruik is Knuf letterlijk opgelapt met wat groen/rood geruite stof. Toen dat ook versleten was, kreeg Knuf een hele nieuwe outfit, zacht groen dit keer. Nu is Knuf al jaren paars met een grijzig bandje om de muts. In het hoofdje komen langzamerhand ook gaatjes, waarvan er een niet zo onzichtbaar is gerepareerd met een grijs stukje van de oorspronkelijke stof.


Knuf, 1994

Toen Pjotr zich in 2007 aandiende, heb ik voor hem twee (altijd handig) knufjes van vrolijk gekleurde stof met een soort cirkelpatroon gemaakt, met een oranje lintje om de muts. Ik heb meters extra gekocht van de stof, zodat ik altijd nieuwe kan maken in geval van nood. En inderdaad heb ik na een jaar of drie nieuwe mutjes moeten maken, en een half jaar later zelfs nieuwe lijfjes; de vulling liep uit de gaten.


Pjotr, 2007

Elias, 2009

Voor Elias heb ik in 2009 knujes gemaakt van groene gebloemde stof, ook met een oranje lintje om de muts. Elias is de enige die al een keer een knufje is kwijt geraakt. Natuurlijk heb ik toen een nieuwe gemaakt. In datzelfde jaar heb ik ook voor onze eigen Tonke twee knufjes gemaakt, van bruine gebloemde stof, met een oranje lintje om het mutsje.


Tonke, 2009

Muriël, 2010

In 2010 heb ik zelfs drie setjes van twee knufjes gemaakt. De eerste waren voor Muriël. Voor de geboorte wist ik al dat Muriël een meisje zou zijn, wat het zoeken van een stofje gemakkelijker maakte. Het is groene stof met vlinders en bloemen geworden. Dit keer geen oranje, maar een roze lintje. De knufjes die ik daarna voor Luc maakte, zijn de enige die niet klaar waren voor de geboorte. Ik kon namelijk geen geschikt "onzijdig" stofje vinden, dus heb ik gewacht tot Luc er was en ik wist dat ik een jongensstof kon zoeken. Het is een rode vissenstof geworden, met een geel lintje.


Luc, 2010

Siem, 2010

De laatste knufjes waren voor Siem. Ik wist dat hij een jongen zou zijn en dat er voorkeur was voor een oranje lintje. Die knufjes voor Siem zijn grijs geruit geworden, met het gewenste oranje bandje om de muts. Deze knufjes waren weer iets anders om te maken, omdat ik de ruitjes netjes door wilde laten lopen bij de naden. Het is ook het meeste "design-achtige" setje geworden.